Veszélyes-e a petefészek ciszta? – Az eltávolítás lehetséges módszerei

1079
HOZZÁSZÓLÁS:

A petefészek ciszta lehet, hogy nem okoz tüneteket, mégis roncsolhatja a petefészek szöveteit, ezzel pedig megnehezítheti a későbbi teherbeesést is. Ezért indokolt lehet  az eltávolítása még panaszmentes állapot esetén is.

A  petefészek ciszta egy folyadékkal telt, hártyával vagy vaskosabb fallal körülzárt képletet jelent, ami a petefészken alakul ki.

Gyakran a rendellenes tüszőérési folyamat felelős a kialakulásáért, vagyis konkrétan az, hogy peteérés hiányában a tüsző megmarad, majd pedig cisztává alakul át.

A petefészek ciszták fajtái

A ciszták lehetnek egy-és többrekeszűek, egy-és kétoldalúak, szabadon állóak és fixáltak, valamint tiszta és zavaros tartalmú cisztákat is megkülönböztetünk egymástól.

Ezeken kívül csoportosíthatjuk a cisztákat kialakulásuk szerint is. A dermoid ciszta embrionális fejlődési maradványként jött létre, és sok-sok évig maradhat rejtve panaszmentesen. Ahogy azonban növekedésnek indul, egyre több panaszt képes okozni, ezért mindenképpen tanácsos az eltávolítása.

Ha esetleg a ciszták tályoggá alakulnak át, akkor is okvetlenül szükséges a műtéti eltávolításuk, amikor is sajnos a petefészek csak igen csekély eséllyel menthető meg.

Vannak oylan ciszták is, amelyek rosszindulatúnak mutatkoznak, aminek a jeleit az előzetes ultrahangos vizsgálattal is észre lehet venni.

A petefészek ciszták kezelése

Több féle eljárással is lehet kezelni a petefészek cisztáit attól függően, hogy milyen típusúak. Így szóba jöhet a gyógyszeres és a műtéti kezelés is. Az utóbbi lehet laparoszkópiás eljárással kivitelezett és hasi műtétes megoldás is.

Az endoszkópos technikával végzett műtét során a cisztákat a has felnyitása nélkül, hastükrözéses módszerrel válasszák le a petefészekről, majd pedig rekonstruálják a petefészek megmaradt állományát. A beavatkozás után csupán néhány 3-4 centiméteres heg marad vissza a hasfalon.

Azonban azoknál a cisztáknál, amelyeknél bármiféle rosszindulatúságot feltételeznek, csak a nyitott hasműtét az alkalmazható eljárás, mivel elengedhetetlen a kóros szövet egyben történő kiemelése és a has üregének teljes átvizsgálása.  Ha konkrétan egy petefészek tumor miatt történt a beavatkozás, akkor az egész petefészek is eltávolításra kerül a tömlővel együtt. Az operációt követően általában egy 10-15 centiméteres heg marad a has alsó részén.

1079
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]